Heeft u een beperking en kunt u niet goed parkeren in de buurt van uw huis of werk? Dan kunt u in de meeste gemeenten een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen.

Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken vraagt u aan bij de gemeente. Alleen uw auto met het bijbehorende kenteken mag op deze plek staan. U kunt meestal alleen een gehandicaptenparkeerplaats krijgen als u een bestuurderskaart heeft.

Meer informatie over de aanvraag, de voorwaarden en de kosten vindt u op de website van uw gemeente. U moet zelf de kosten voor de plaatsing van het parkeerbord betalen.

Een parkeerplaats op kenteken kan ook op vaste tijden van u zijn, bijvoorbeeld onder werktijd. De tijden zijn dan onder het bord vermeld. Buiten deze tijden mogen ook anderen hier parkeren.

Tips bij het aanvragen

  • Heeft u extra ruimte nodig om in- en uit uw voertuig te stappen?
  • Heeft u een oprit in het trottoir nodig, zodat u er gemakkelijk op en af kunt rijden met uw rollator of rolstoel?

Geef dit dan duidelijk aan bij de aanvraag.

Verhuizing doorgeven

Heeft u een gehandicaptenparkeerplaats en gaat u verhuizen binnen de gemeente, dan kunt u een aanvraag indienen om uw parkeerplaats te laten verplaatsen. De gemeente bekijkt of u bij uw nieuwe woning ook een gehandicaptenparkeerplaats nodig heeft. U betaalt dan wel opnieuw voor de aanleg.

Verhuist u naar een andere gemeente, dan moet u uw gehandicaptenparkeerplaats opzeggen bij de gemeente waaruit u vertrekt. Vervolgens kunt u in uw nieuwe woonplaats - zo nodig - een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod